• FYSIEKE WINKEL
 • UNIEK ASSORTIMENT
 • WEBSHOP

4.9

  voor wonen tussen fijne spullen Het Appeltaartgevoel

  Heinen Delfts Blauw

  Heinen Delfts Blauw

  Geschiedenis

  Grondlegger van Heinen Delfts Blauw is Jaap Heinen, geboren en getogen in Spakenburg. Met zijn creatieve geest tekent en schildert hij aanvankelijk taferelen in de Japanse en Chinese Imari-stijl. Van daaruit gaat hij zich verdiepen in Delfts blauw. Een logische route, want ook het Delfts blauw vindt zijn oorsprong in het Verre Oosten. Jaap schildert steeds vaker in opdracht. Vazen, borden en de kraplappen van de Spakenburgse klederdracht. De hobby neemt serieuzere vormen aan.

  Een klein atelier in Putten

  Na de verhuizing naar Putten begint vader Jaap hier begin jaren tachtig een klein atelier. Hij maakte zich het hele proces eigen. Van ontwerpen en schilderen tot glazuren en bakken. Zijn vakmanschap ontwikkelt zich snel en wordt bekend en erkend. Op een gegeven moment weten klanten uit heel Nederland de weg naar het bescheiden atelier te vinden.

  Zijn eigen winkel en atelier in Amsterdam

  Inmiddels werkt zoon Jorrit regelmatig mee in het atelier. Creatief als hij is, maakt hij zich het ambacht al doende eigen. Op een gegeven moment beschildert Jorrit een bord dat hij vervolgens voor 25 gulden kan verkopen. De handelsgeest in hem ontwaakt en Jorrit besloot aan de slag te gaan bij zijn vader. Dat is voor Jaap weer een stimulans om serieus werk te maken van zijn hobby. Op een dag zegt Jaap tegen zijn zoon: “We moesten maar eens een pandje zoeken in Amsterdam.” Zo geschiedt. In 1985 koopt Jaap een winkelpandje aan de Prinsengracht, vlakbij de Leidsestraat. Goed zichtbaar voor passanten zijn Jaap en Jorrit hier dagelijks aan het werk. Nieuwsgierige toeristen vinden dit prachtig. Zo verkopen ze steeds meer aardewerk.

  Uitbreiding met meerdere winkels

  Jorrit verhuist met zijn gezin naar Amsterdam. Vanuit Putten blijft vader Jaap voor hem werken. Er wordt een nieuwe winkel geopend aan de Spiegelgracht. Hier begint Jorrit ook de producten te verkopen van Koninklijke Tichelaar Makkum en De Porceleyne Fles (Royal Delft) uit Delft. Andere winkels in Amsterdam en Delft volgen. Sinds enige jaren is er ook een winkel op Curaçao.

  Ommekeer naar de souvenirs

  Vanaf eind 2007 begint het economisch stroever te lopen. Toeristen uit de Amerikaanse middenklasse, tot dan toe de belangrijkste klanten van Heinen Delfts Blauw, blijven weg. Het handbeschilderde Delfts blauw wordt minder verkocht. Reden voor Heinen Delfts Blauw om de bakens te verzetten. Gekozen wordt voor het produceren van Delfts blauwe souvenirs, ontworpen in eigen atelier en gemaakt in China. Om de kwaliteit en de levertijden goed onder controle te krijgen, opent Heinen Delfts Blauw in 2010 een volledig eigen fabriek in China. De focus op de souvenirmarkt blijkt een goede zet. Heinen Delfts Blauw krabbelt op.

  Herwaardering voor handbeschilderd Delfts blauw aardewerk

  Hoe succesvol de souvenirmarkt ook blijkt, het handschilderwerk is altijd een passie gebleven van Jorrit. Heinen Delfts Blauw is zich daarom onverminderd blijven toeleggen op het handschilderwerk. En dat ambacht wordt de komende jaren weer steviger op de kaart gezet. ‘Terug naar de basis’, luidt sinds 2015 de visie. Met de inzet van de beste ontwerpers, plateelschilders en keramisch-technici brengen we het handschilderwerk en het productieproces op het hoogst mogelijke niveau. Met liefde voor het eeuwenoude Delfts blauw ambacht. En met de blik vooruit. Traditie én vernieuwing. Creating new traditions.

  P.S. Vader Jaap Heinen is inmiddels met pensioen.

  32 Producten


  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »